Bra att veta om antioxidanter

Att mat rik på antioxidanter är bra för oss får vi höra ofta. Men det finns en särskild typ av antioxidanter som det kan vara värt att ägna lite extra uppmärksamhet – i alla fall om du vill hålla din hjärna i trim.

Dessa antioxidanter, som går under namnet flavonoider, kan skärpa din kognitiva kapacitet, förbättra ditt minne och till och med höja ditt humör. Ämnena finns i många olika frukter och grönsaker, men är som mest koncentrerade i dessa matvaror:

Choklad
Ju mörkare choklad du äter och ju högre kakaohalt den har, desto fler flavonoider finns det. För maximal effekt, blanda ihop en egen kopp varm choklad med kakao.


Grönt te
Grönt te innehåller flavonoiden epigallocathechin gallate. Men oroa dig inte om du vare sig kan uttala eller stava till namnet. Det enda du behöver komma ihåg är att en kopp grönt te är bra för både din kroppsliga och mentala hälsa.

Rödvin
Rött vin har många hälsoeffekter, inklusive förmågan att motverka hjärtattacker. Men som alltid när det gäller alkohol ska du naturligtvis inte gå till överdrift. Ett halvt till ett glas vin räcker gott, och dricker du inte alkohol kan du istället få nästan lika bra antioxidantintag från juice gjord på lila vindruvor.

Äpplen
Flavonoiden i äpplen heter quercetin och kan bland annat reducera cancerrisken, kontrollera astma och förebygga hjärtattacker.

Kommentarer
Postat av: alice

haha bara goda grejer! Me <3 flavonoider

2011-03-17 @ 20:44:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0